Recept

Kladdkaka med kaffe och hackad choklad

Med den här fylliga kladdkakan njuter du av en schysst fika! Kaffesmaken ger en fin smakbrytning, medan chokladtäcket bidrar med ljuvlig crunch.

Ingredienser:
150 gram smör
1 dl kakao*
2 ägg
1 dl rörsocker strö*
1 dl kallt, starkt kaffe*
2 msk agavesirap*
2 msk hela kaffebönor*
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
Topping: 1 hackad chokladkaka (100 gram)*
*Finns att köpa som Fairtrade-märkt

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och blanda ner kakao. Vispa ägg och socker. Krossa kaffebönorna med hjälp av en mortel. Rör ner vaniljpulver, agavesirap, kaffe, mjöl och de krossade kaffebönorna i äggsmeten. Bröa och smörj en form med löstagbar kant och häll ner smeten. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter, några minuter längre för en fastare kärna.

Garnera med hackad choklad och låt svalna. Njut!

Rawfoodbollar med cashew och lime

Gjorda på cashewnötter och dadlar och spetsade med syrlig lime – de här cashewbollarna uppskattas även av den som vanligtvis inte gillar hälsofika.

Ingredienser:
(Cirka 12 stora bollar eller 25 små)

300 gram naturella cashewnötter*
250 gram kärnfria dadlar*
2 dl kokoschips med havssalt (ska även räcka till att rulla bollarna i)*
2 st lime, både skal och saft*
1 msk kokosolja*
2 tsk agavesirap*
1 krm flingsalt
*Finns att köpa som Fairtrade-märkt

Gör så här:

Mixa cashewnötterna i en matberedare tillsammans med kokosoljan. Tillsätt dadlar, cirka 1 dl kokoschips, saft och skal från limefrukterna, agavesirap och salt. Mixa till en smet, tillsätt lite mer kokosolja eller vatten vid behov.
Rulla bollarna i kokoschipsen. Om du gör små bollar så kan du mortla chipsen lätt innan.

Tips! De salta kokoschipsen ger en fin smakbrytning till sötman.

Raw chokladmousse

En sagolikt fyllig mousse som bjuder på den där perfekta, förföriska mixen av sött och salt. Toppa med chokladbitar och kokoschips – lyckokickar garanteras. OBS! Beroendeframkallande.

Ingredienser:
2 st bananer*
2 st avokado
6 msk kakao*
5 msk kokosmjölk*
0,5 tsk vaniljpulver
1,5 msk agavesirap*
1 krm flingsalt
1 krm chiliflakes
Topping: Kokoschips med havssalt*, Chokladkaka i bitar,* och bananskivor*
*Finns att köpa som Fairtrade-märkt

Gör så här:

Skala avokado och bananer, skär i bitar och lägg i en mixer. Tillsätt kakao, kokosmjölk, vaniljpulver, agavesirap, flingsalt och chiliflakes. Mixa slätt. Häll upp i skålar och ställ i kylen i ett par timmar för att den rätta fastheten ska infinna sig.


Garnera med kokoschips, choklad och bananskivor.

Saftig banankaka med quinoa

Den här underbart söta banankakan blir extra saftig (och nyttig!) med hjälp av quinoa. Som en bonus är den superenkel att göra.

Ingredienser:

3 mogna bananer, varav 1 till garnering*
2 deciliter kokt vit quinoa*
3 ägg
50 gram smör
1,5 deciliter havremjöl
0,5 deciliter potatismjöl
2 tsk agavesirap*
1 krm vaniljpulver
1 krm kanel
1 tsk bakpulver
1 krm salt
*Finns att köpa som Fairtrade-märkt

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Mosa bananerna, spara den finaste till garnering. Blanda dem med ägg och vispa ihop. Smält smöret och häll ner i ägg- och bananblandningen. Rör i den kokta quinoan.
Blanda alla torra ingredienser i en skål och tillsätt dem till smeten. Häll smeten i en smörad form. Dela en banan på längden och lägg den ovanpå. Grädda mitt i ugnen i 45 minuter.


Låt svalna. Njuta av kakan som den är med en kopp kaffe, eller bred på Fairtrade-märkt hasselnötskräm (mums!).

Hinner du inte baka?

Lugn, det finns många produkter att köpa i affären som passar utmärkt på fikabordet. Chokladbollar, chokladkakor och glass. Eller varför inte banan och nötter. Oavsett vad du väljer, se till att det är Fairtrade-märkt!

Foto: Carl Klingspor