The Collector’s Hotels

Vi på The Collector’s Hotels har valt att anta utmaningen Fairtrade Challenge – och hoppas genom vårt deltagande i kampanjen att vi ska inspirera andra hotell och verksamheter i vårt närområde att också välja Fairtrade!

The Collector’s Hotels är en liten personlig hotellkedja med tre hotell som ligger mitt i Stockholms historiska centrum i Gamla Stan. Hotellen ägs och drivs sedan 1974 av familjen Bengtsson, som också är passionerade samlare av antikviteter. Överallt på hotellen kan gästerna ta del av familjens privata samling. På det sättet hoppas vi kunna sprida vår passion för gamla föremål, samt visa hur dessa föremål kan lära oss att förstå vår gemensamma historia och vårt kulturarv. Att återanvända gamla vackra ting som en del av inredningen tycker vi också känns vettigt, då det är mer hållbart än att hela tiden köpa nytt.

Flera steg mot hållbarhet

De senaste åren har The Collector’s Hotels tagit flera steg mot hållbarhet. Nu senast har vi satsat på att erbjuda våra hotellgäster Fair Breakfast, vilket innebär att det ska finnas minst åtta Fairtrade-märkta produkter på frukosten. Konceptet ska skyltas så att det framgår vilka produkter som är Fairtrade-märkta. Vi har fått många positiva reaktioner från gäster vid frukostborden och nu diplomeras våra tre hotell och en konferensanläggning för hållbarhetsarbetet. För oss handlar det om att kunna erbjuda det allra bästa till våra hotellgäster. Det känns bra att veta att de som producerat de produkter vi använder oss av också har goda arbetsförhållanden.

Historisk tillbakablick

Vi vill vara med och ta ett större samhällsansvar. Dessutom ser vi tydligt hur trenden med hållbarhet bara växer. Kunder vill se konkreta verktyg för hur företag arbetar med hållbarhet. Där fungerar certifieringar som Fairtrade och exempelvis Svanen som tydliga exempel på hur man kan vara med och göra skillnad för producenter i länder med utbredd fattigdom och verka för schysstare alternativ på den svenska marknaden. Det är viktigt för oss att visa att vi är ett hotell som både erbjuder en historisk tillbakablick och samtidigt delar de moderna värderingar som Fairtrade står för.

Fairtrade-kaffe till morgontrötta

Under kampanjdagarna kommer vi på The Collector’s Hotels att gå upp tidigt och samlas vid tunnelbanestationen i Gamla Stan i Stockholm för att bjuda alla morgontrötta på Fairtrade-märkt kaffe. Tillsammans med morgonkaffet kommer vi även skicka med en inbjudan till ett fredagsfika i våra fina möteslokaler, dit vi hoppas att så många som möjligt kommer och fikar och pratar Fairtrade med oss under kampanjveckan i maj.

Johanna Olsson
The Collector’s Hotels