Skellefteå Fairtrade City

I Skellefteå Fairtrade City finns många stolta aktörer som deltar och lyfter fram rättvis handel och Fairtrade under årets alla dagar. Aktiviteterna och bidragen tätnar när en kampanj som Fairtrade Challenge närmar sig.

Externa aktörer som café Lilla Mari, Stora Coop, Skellefteå Landsförsamling, Skellefteå buss, Scandic Skellefteå liksom Quality Hotel Skellefteå Stadshotell puffar fram Fairtrade lite extra dessa veckor genom att ha attraktiva fika-erbjudanden och sälja schyssta bakverk till kunderna. De arrangerar bjudningar med smakprover och utmanar kunderna i tävlingar i olika former. Ja, vem vill inte vara med och vinna Fairtrade-märkta produkter, en avslappnande hotellövernattning eller en reskassa att nyttja i lokaltrafiken?

Gemensamt engagemang

Många skelleftebor känner stolthet över att kunna bidra till en bättre värld genom rättvis handel och som en Fairtrade City har kommunen möjlighet att sprida kunskaperna till en växande skara ambassadörer. Skellefteå kommun vill öka medvetenheten om etisk konsumtion – både på våra egna arbetsplatser och i samhället, i lokala butiker, på caféer och arbetsplatser. På så sätt kan vi alla tillsammans bidra till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för människor i länder med utbredd fattigdom.

Vi vill genom medvetna inköp av exempelvis kaffe, te och kakao bidra till att motverka barnarbete och andra missförhållanden på arbetsplatser i länder med utbredd fattigdom. Självklart hoppas vi att civilsamhälle, organisationer och företag väljer Fairtrade-produkter när möjligheten finns. Utbudet är gott vilket gör det lätt att idag välja exempelvis Fairtrade-märkt kaffe, te, bananer och kakao. En ökad efterfrågan har bidragit till att det idag även finns andra produkter, såsom socker, ris och klädesplagg på framtågande i våra butiker och inköpsställen.

Schyssta bananer

I förskolor arrangeras aktiviteter med bananbjudningar och ibland besök från banan-expressen; en ambassadör utklädd till Fairtrade-banan som har en skottkärra fylld med schyssta bananer. På den kommun- och landstingsgemensamma restaurangen Arom bakas det med Fairtrade-märkta råvaror. Dessa godsaker levereras till kunden tillsammans med information om vad Fairtrade innebär. Kommunens personalrestaurang placerar laminerade underlägg med information om Fairtrade på fikavagnar som beställts till olika verksamheter i stadshuset. De ställer också ut bordsryttare med information på restaurangens bord och har särskilda erbjudanden till kunderna.

Som en Fairtrade City vill vi varje år nå och uppmuntra nya människor att bli medvetna om vad det betyder att köpa etiskt märkta produkter. I egenskap av förebilder tar alla chefer inom kommunen emot en kalenderpåminnelse som uppmuntrar dem att anta utmaningen och fika Fairtrade under kampanjperioden. Vi hoppas att kunskapen om rättvis handel, likt ringar på vattnet, sprids vidare bland våra invånare.

Anna Nordström
Fairtrade City-samordnare Skellefteå Kommun