Ambassadörer i Falun

För oss är det självklart att vara med och anta utmaningen att fika Fairtrade under kampanjen! Det är en årlig ”happening” som är rolig och viktig att medverka i. Det finns fortfarande de som inte vet vad Fairtrade är och vilken skillnad som går att göra för människor i länder med utbredd fattigdom genom ett enkelt val i butik. Där har vi ambassadörer ett viktigt arbete med att sprida information och öka kännedomen. Vi får chansen att prata om mänskliga rättigheter, jämställdhet och schyssta villkor för alla.

Kärntrupp engagerad för Fairtrade

Vår ambassadörgrupp ”Fika Fairtrade i Falun” är en liten kärntrupp på fyra personer med stort engagemang i Fairtrade- och rättvishandelsfrågorna. I gruppen kläcks hela tiden nya idéer och förslag på hur vi ska uppmärksamma Fairtrade och inspirera människor att göra schyssta val i butiken. Vi gör cirka tio aktiviteter per år i Falun där vi möter människor i vardagen, oftast i en dagligvaruhandel. Vi bjuder på något smakprov ur Fairtrade-sortimentet och pratar Fairtrade. För det mesta har vi också något litet Fairtrade-quiz eller så får butikens kunder kanske göra en body-scrub av Fairtrade-produkter. Butiken står alltid för de Fairtrade-märkta produkter vi bjuder på eller behöver till aktiviteten.

Att anordna en aktivitet kring kaffe- och informationsbordet är ett bra dragplåster och vi får ofta hjälp av fler engagerade. Vi har ett fint samarbete med en lokal butik i Falun och fria händer att hitta på aktiviteter där. Vi medverkar också i stadsfester och andra lokala evenemang. Det händer också att vi gör föreläsningar på andra platser i Dalarna. Förfrågningar har bland annat inkommit från Röda Korset, Region Dalarna, Miljötinget, Fältbiologerna och Svenska kyrkan. Att få sådana förfrågningar är ärofyllt och tyder på att vi gör ett viktigt folkbildande arbete!

Butiksevent med lyckohjul

I år får vi i Falun också chansen att informera om kampanjen vid en av kommunens näringslivsfrukostar! Dessutom kommer vi att dela ut goodiebags till resenärer på Resecentrum i Falun den 9 maj. Det blir Fairtrade-gott, Fairtrade-information och ett Fairtrade-spel med spelkort. Vi kommer också att anordna ett butiksevent den 10 maj i samverkan med Ica Slätta. I årets kampanj har vi ett lyckohjul där de som prickar rätt siffra kammar hem ett spel om Fairtrade. Någon lycklig vinnare kanske vinner en Fairtrade-märkt ros också… Vi bjuder på Fairtrade-kaffe och något mumsigt Fairtrade-märkt tilltugg. Lördagen den 11 maj samverkar vi med Dressmann i Falun. Butikens personal är mycket peppade och tycker om vårt samarbete.

När det händer saker på Fairtrade-fronten är vi bra på att kommunicera det i sociala medier och vi uppmuntrar alla andra ambassadörer att göra detsamma!

Maud Svensson
Ambassadör Falun