Fackförbundet Kommunal

Fairtrade Challenge är väldigt uppskattat av medlemmarna hos oss på Kommunal. Vi har en stor möjlighet att sprida kunskap kring Fairtrades arbete eftersom vi möter så många medlemmar och potentiella medlemmar.

Stödjer bra arbetsvillkor

Kommunal är Sveriges största fackförening med en halv miljon medlemmar som jobbar inom vården och omsorgen, trafiken, räddningstjänsten, jordbruket och djurvården. Vår kärnverksamhet går ut på att människor ska ha det bra på jobbet, och därför vill vi också stödja rättvisa löner och bra villkor på arbetsplatser över hela världen.

Som vi ser det är Fairtrade inte en ersättning för kollektivavtal, utan ett steg mot att på längre sikt komma dit. Visst vore det bra om kollektivavtal var en reell möjlighet överallt och alltid, men så ser världen tyvärr inte ut.

Kommunal har länge varit engagerade i Fairtrade Challenge, och välkomnar chansen att en gång om året samlas över en kopp Fairtrade-märkt kaffe och prata om arbetsvillkor både globalt och lokalt. Vi är också medlemmar i Föreningen för Fairtrade Sverige genom LO, vårt samarbetsorgan.

Hela Kommunal fikar, fikar du?

När en organisation av Kommunals storlek antar utmaningen kan det bli fantastiskt många fikadeltagare. Tidigare år har vi haft mellan 75 000 och 130 000! Den 9 maj i år kommer hela Kommunal att återigen lägga in lite extra ambitioner i fikarasterna. Fackligt förtroendevalda och anställda från hela Sverige kommer under en och samma dag att besöka arbetsplatser under temat ”Hela Kommunal fikar, fikar du?”, bjuda på Fairtrade-märkt kaffe och choklad och prata rättvisefrågor. Världen knyts samman över en kopp kaffe! Vi är så många att vi kan skapa förändring som verkligen märks. Dessutom får vi tillfälle att prata om hur man blir medlem i Kommunal. Faktum är att Fairtrade Challenge är vår mest lyckade värvningsaktivitet.

Anna Sahleé och Tina Dahlström
Kommunal