Ekobanken

Att vara medlemmar i Fairtrade, delta i Fairtrade Challenge och uppmana andra att göra detsamma kan tyckas som en liten sak, men tillsammans kan vi göra stor förändring för producenter och anställda.

Ekobanken är en transparent bank för dig som tar ansvar för hur dina pengar verkar och hur pengar placeras. Vi vet att medvetna privatpersoner som till exempel vill handla ekologiskt, stödja rättvis handel och sociala ändamål vänder sig till oss på Ekobanken för att vi ska förvalta deras pengar och göra något bra under tiden vi förvaltar dem. Du som kund ska veta att dina pengar lånas ut på ett hållbart och ansvarsfullt sätt som tjänar människan och miljön. Därför redovisar vi öppet vad pengarna används till. Vi är också en bank för företag och organisationer som arbetar för hållbar utveckling, som förstår deras arbete och delar deras värderingar.H

Hållbarhet i alla led

Målet att öka samhällets ekologiska, sociala och kulturella hållbarhet är integrerat i hela Ekobankens arbete, inte bara i vissa produkter. Därför är vårt medlemskap och samarbete med Fairtrade Sverige viktigt för oss. Att vi bjuder på schysst fika till våra anställda och kunder är en självklarhet! Men det är mer än bara fika. Det är en del i vårt arbete att visa att vi står för att producenterna av det som vi har på bordet ska få skäligt betalt, att odlarna och de anställda ska kunna förbättra sina arbets- och levnadsvillkor och att man tänker hållbart. I alla led. Alla dagar på året.

Mobilisering och engagemang

Genom att alla lån till verksamheter publiceras publikt kommer våra kunder lätt i kontakt med varandra och bildar nätverk. Tillsammans finns det bland Ekobankens medarbetare och kunder en stor kunskapsbas inom hållbar utveckling. Vi har utvecklat en verktygslåda för mobilisering av människor och kapital inom social och lokal ekonomi och har även byggt upp engagemang och partnerskap inom mikrofinans, social ekonomi och lokal utveckling. Precis som Fairtrade.

Så nästa gång du har vägarna förbi oss, kom in på en Faitrade-fika, prata finansiering och hur vi tillsammans kan göra världen lite mer hållbar och rättvis!

Karin Runge
Ekobanken