Om Fairtrade Challenge

Torsdagen den 20 oktober är det dags för Fairtrade Challenge, årets stora fikadag. För åttonde året i rad försöker vi få så många som möjligt att fika Fairtrade-märkt på en och samma dag. 2015 fikade över 630 000 runt om i Sverige! 2016 hoppas vi på en ännu större uppslutning. För ju fler vi är som fikar Fairtrade-märkt, desto större skillnad gör vi för de människor som odlar och producerar våra varor.

Om kampanjen

Fairtrade Challenge är en kampanj som utmanar hela Sverige att sätta fokus på varför Fairtrade behövs och vilken skillnad det gör. Att anordna en fikapaus är ett lätt och roligt sätt att sprida kunskap och göra skillnad. Enskilda personer, butiker, arbetsplatser, kommuner, företag och organisationer – alla kan delta och bjuda in till fika den 20 oktober.

Kampanjen anordnas av Fairtrade Sverige. Syftet är att sprida information om och öka konsumtionen av Fairtrade-märkta produkter. Kampanjen finansieras av medel från SIDA.

Har du några frågor om Fairtrade Challenge? Kontakta fika@fairtrade.se.

Du kan arrangera en Fairtrade-fika och reglerna är enkla:Consumer_coffee break_landscape_SE_V8A4379

1. Anmäl din fika här på kampanjsajten. Din fika ska äga rum den 20 oktober och du ska bjuda på minst en Fairtrade-märkt produkt. Det finns många produkter att välja på, läs mer här.

2. Bjud in dina vänner och arbetskamrater, utmana grannar, företag, kommuner, butiker och organisationer. Det är enkelt, kul och gott. Här finns också allt du behöver för att marknadsföra din fikapaus; affischer, banners och annat material.

3. Ordna din fikapaus. En fikapaus kan se ut på 100 olika sätt. Här hittar du kreativa och roliga idéer på hur du kan fika och göra skillnad!

4. Efter att du genomfört fikapausen kan du ladda upp bilder och uppdatera hur det gick och hur många som deltog fram till klockan 12 den 21 oktober. Du kan uppdatera din fikapaus på följande sätt:

  • logga in på sidan igen och fyll i formuläret eller
  • SMS:a till nummer 72323 skriv: FAIRTRADE och ange sedan ditt fikanummer (som du får när du anmäler din fikapaus) + antal fikadeltagare (tex FAIRTRADE 431 35) OBS! Det är viktigt att du skriver i rätt ordning. Det mobilnummer som du använder måste vara samma som du angav när du registrerade din fikapaus.

Den 21 oktober publiceras resultatet för Fairtrade Challenge.

Utmana dina vänner

Genom Fairtrade Challenge vill vi utmana hela Sverige att verkligen sätta fokus på varför Fairtrade behövs och vilken skillnad det gör. Utmana dina vänner, dina vänners vänner eller dina 563 Facebook-vänner att fika den 20 oktober. Eller varför inte utmana grannkommunen, dina cafégäster eller din arbetsplats. För ju fler vi blir som fikar Fairtrade-märkt den 20 oktober, desto större skillnad gör vi för de människor som odlar och producerar våra varor.

Tävla med din fikabild!

Det finns många vinnare i Fairtrade Challenge. Odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom är förstås de största vinnarna, men du kan också vara med och tävla om en korg full med schyssta produkter genom att dela med dig av dina fikabild.

Du kan delta i bildtävlingen på två olika sätt: Ladda upp en bild i sociala medier med #fairtradechallenge (för att bilden ska synas för oss måste din profil tillåta det) eller logga in på fairtradechallenge.se och ladda upp en bild på fikapausen där. Fem finalister utses och till sist avgör besökarna på fairtrade.se vem som vinner.